ab associates © 2018

Sint-Franciscuscollege

Opdrachtgever: Democo

Architect: STRAMIEN

Jaar: 2016

Oppervlakte: 9.771m²

Over het project

Op de campus SFC Campus Berkenbos Heusden-Zolder worden de studierichtingen, het ASO, TSO en BSO, van van de middenschool het Sint-Franciscuscollege verenigd. In de voormalige situatie waren deze op twee locaties verdeeld. Dit project van bijna 10.000 m² is ontworpen door architectenbureau Stramien uit Antwerpen. De werken zijn ingedeeld in 3 grote ingrepen: een nieuwbouw met klassenblok, een nieuwe sporthal en de renovatie van de oude turnzaal en kapel en de renovatie en uitbreiding van het klooster van de pater Minderbroeders. De nieuwbouw herbergt o.a. een grootkeuken met alle voorzieningen en een restaurant, een theaterzaal voor 300 personen en leskeukens met didactisch restaurant en bijbehorende leslokalen. Scholen VanDAAG voert de werken uit en staat in voor 30 jaar onderhoud. Op 4 januari 2016 werd de eerste fase van dit bouwproject succesvol opgeleverd.

Over het project

Het ontwerp van Stramien brengt eenheid en leesbaarheid op de campus. Hiertoe werd het bestaande klooster in de schoolwerking betrokken, kwamen er drie compacte nieuwbouwvolumes, kreeg de kapel een herbestemming tot turnzaal en is de lay-out van de 12.000m² grote campus hertekend. Daarbij wordt het groen uit de omgeving op het terrein getrokken. Met de oplevering van de eerste fase van deze ingrijpende werken – begin januari – is ruim 9.300m² van het totale programma voltooid. “Eén van de pijlers in deze eerste fase is de compacte nieuwbouw aan de Pater Amideuslaan. Dit gebouw biedt naast klassieke klaslokalen op de verdiepingen ook onderdak aan een grootkeuken met restaurant voor 200 personen, een theaterzaal voor 300 personen en leskeuken met een eigen didactisch restaurant. Typerend voor het restaurant en de theaterzaal is de openheid naar de buitenwereld. Daartoe zijn ze voorzien van raampartijen,” zegt projectarchitect Xavier Avontroodt (Stramien). “Het nieuwbouwvolume is opgetrokken in een combinatie van geprefabriceerde betonnen kolommen en balken en ter plekke gestorte wanden en invulmetselwerk,” vervolgt projectleider Patrick Vissers (Democo). “De grote uitdaging hier was de bestaande keuken operationeel houden tijdens de bouwwerken. De meest eenvoudige en operationeel gezien beste oplossing was een tijdelijke warme keuken uit mobiele units te bouwen. Het keukenteam werkte een jaar lang op deze manier. Dat leverde een sterk planningsvoordeel voor de bouwwerken op.”

Een tweede nieuwe entiteit op de campus is de sporthal. Die verrees tussen de kapel en een bestaande blok. De nieuwe volumes worden getypeerd door een opmerkelijke gevelsteen met een gevarieerd kleurenpallet. “De gevelsteen is een mix van vijf kleuren uit het gamma van Steenfabriek Nelissen,” verduidelijkt Xavier Avontroodt. “Elke kleur refereert aan een kleur in de bestaande gebouwblokken. De nieuwe volumes dragen zo als het ware het verleden in zich. Ook de witte raamprofielen verwijzen naar het bestaande, blok H om precies te zijn.” Typerend voor de klaslokalen in alle nieuwe entiteiten zijn de grote raampartijen, zowel naar de buiten- als de binnengangen.

Respectvolle renovatie

De geschiedenis van de site werd met veel respect in het schoolproject geïntegreerd. De voormalige kapel – die eerder al een nieuwe invulling kreeg – fungeert nu als turnhal, met op het gelijkvloerse niveau de kleedkamers en op de verdieping de eigenlijke zaal. De originele glas-in-loodramen van de kapel werden vervangen door performant buitenschrijnwerk. “Maar de loodramen zijn zorgvuldig herbestemd in het verbouwde klooster en de nieuwe gebouwen. De kleursetting van de ramen was soms zelfs de inspiratie voor het kleurenpallet in de omringende ruimtes,” licht Xavier Avontroodt toe.

Het voormalige klooster is gerenoveerd tot administratief gebouw. “Die renovatie is een heel huzarenstuk geworden,” weet Patrick Vissers. “Tijdens het strippen van het gebouw bleek dat de gevels veel scheuren vertoonden. Dat noopte ons andere technieken te zoeken en toe te passen dan deze die aanvankelijk voorop gesteld waren. Dat is een hele puzzel gebleken.” Het klooster kreeg aan de zuidzijde ook een uitbreiding. “Hier hebben we een nieuwe klassenvleugel aangebouwd. Ze herbergt specifieke klaslokalen zoals een virtueel kantoor, verkoop en etalage, plastische opvoeding, … De lokalen geven over twee verdiepingen uit op een gebouwhoge gang die we hebben ingericht als Winkelstraat en Kunstlaan. De leerlingen kunnen er hun werk in onder andere vitrinekasten tonen aan hun medeleerlingen.


Vorig project:
«

Volgend project:
»

Kunnen wij iets voor u (be)tekenen?

contacteer ons

Als u meer wilt weten over ons werk of wilt bespreken hoe we u verder kunnen helpen met het ontwikkelen van uw project, stuur ons dan een e-mail, bel ons of kom langs in ons kantoor.